Σχολή παραβατών για «άτακτους» οδηγούς

0
132

Λευκωσία: Έτοιμη είναι η μελέτη, που ζητήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ίδρυση Σχολής Παραβατών Οδηγών, στην οποία θα παραπέμπονται όσοι συστηματικά υποπίπτουν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις.

Η μελέτη θα αξιολογηθεί και ορίστηκε ειδικός που θα καθορίσει τα μαθήματα στα οποία θα παραπέμπεται κάποιος οδηγός. Αμέσως μετά, η σχετική πρόταση θα σταλεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα παρέχεται η εξουσία στα δικαστήρια αλλά και στην Αστυνομία να παραπέμπουν έναν οδηγό που υπέπεσε σε μια σοβαρή τροχαία παράβαση στην παρακολούθηση μαθημάτων οδικής ασφάλειας. Παράλληλα, όταν ένας οδηγός συμπληρώσει 12 βαθμούς ποινής, το δικαστήριο θα έχει την ευχέρεια να τον παραπέμψει σε παρακολούθηση μαθημάτων, αντί να του στερήσει την άδεια οδήγησης για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας οδηγός θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει είτε να πάει δικαστήριο είτε να καθίσει στα θρανία για κάποιες ώρες ώστε να παρακολουθήσει μαθήματα οδικής ασφάλειας και εμπέδωσης της οδικής συνείδησης.

Επίσης, αστυνομικοί που θα εντοπίζουν έναν οδηγό να κινείται με υπερβολική ταχύτητα ή να μην φέρει τη ζώνη ασφάλειας του ή να υποπίπτει σε άλλο σοβαρό τροχαίο αδίκημα, να του προτείνει όπως αντί εξώδικου να παρακολουθήσει μαθήματα οδικής ασφάλειας. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση στην Τροχαία εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο οι οδηγοί θα έχουν να κερδίσουν κάτι και θα αποκτήσουν οδική συνείδηση παρακολουθώντας κάποιες ώρες μάθημα οδικής ασφάλειας, παρά να πληρώσουν εξώδικο.
Εκτός από τη Σχολή Παραβατών, ετοιμάζεται η σύσταση και Επιστημονικού Κέντρου το οποίο θα στελεχώνεται από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα ασχολούνται με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων από τα τροχαία δυστυχήματα. Στη συνέχεια το Κέντρο θα υποβάλλει εισηγήσεις ανάλογα με τα ευρήματά του.
Επίσης, σύντομα θα είναι έτοιμη η νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού με ηλεκτρονικά μηνύματα που θα προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης. Σκοπός των μηνυμάτων (βίντεο) είναι να ταρακουνηθεί το κοινό ώστε να τηρεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης