Τι θα γίνει με τις πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών;

0
252

Πριν από ένα χρόνο δόθηκε αναβολή έως 31/05/2017 στην κατάργηση της αποζημίωσης των εξεταστών υποψηφίων οδηγών (Ν. 4354/2015), με παράλληλη ανακοίνωση ότι θα θεσπιστεί ένα διαφορετικό σύστημα εξετάσεων.

Η ημερομηνία αυτή «έφτασε» και ήδη, σε πολλές  διευθύνσεις Μεταφορών δεν προγραμματίζονται πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών για το διάστημα μετά της 31/05/2017.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι αναρωτιούνται αν θα επαναληφθεί η περσινή κατάσταση που δεν πραγματοποιούνταν πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών για αρκετό χρονικό διάστημα και σίγουρα όλοι ελπίζουν στην μαγική λύση της αναβολής έτσι ώστε να το «ξανασκεφτούμε».

Τι έχουν κάνει οι εμπλεκόμενοι;

Οι σχολές οδηγών και οι συνδικαλιστικοί φορείς τους απλά περιμένουν και εύκολα απαντάνε και προτείνουν «ας πάρουμε μία αναβολή ακόμη» για τις εξετάσεις, για το τρίτο κάθισμα των εκπαιδευτικών φορτηγών, για την αύξηση ισχύος της μοτοσικλέτας Α κατηγορία, για το νέο μηχανογραφικό σύστημα των σχολών οδηγών, για το νέο σύστημα εξετάσεων των ΠΕΙ, για τα POS για όλα γιατί δεν μπορέσαμε τόσα χρόνια να προετοιμαστούμε.

Οι διευθύνσεις Μεταφορών, αντί να οργανώνουν με τις Περιφέρειες τους τις πρακτικές εξετάσεις εντός ωραρίου αφού αυτό λέει η νομοθεσία απλά δεν κάνουν τίποτε ελπίζοντας στην αναβολή με το πρόσχημα δεν υπάρχει εγκύκλιος, απόφαση , νομοθεσία για τις εξετάσεις εντός ωραρίου. Θα ήθελα πολύ να γνώριζα τι θα απαντούσαν σε αιτήματα για προγραμματισμό (αλλά ποιος θα κάνει αίτημα και όχι συζήτηση καφενείου).

Οι εξεταστές ετοιμάζονται για μάχη, δικαιολογημένα, αλλά θα έπρεπε να είναι πιο μαχητικοί παραιτούμενοι από το έργο των πρακτικών εξετάσεων αν αυτό πραγματοποιηθεί εντός ωραρίου και παράλληλα να απαιτούν να «ανέβει» το επίπεδο των πρακτικών εξετάσεων. Πραγματικά τι θα κάνουν αν δεν παρθεί αναβολή και τους ορίσουν να πάνε σε επιτροπές εντός ωραρίου όπως πραγματοποιούνται πολλές εξετάσεις, δεν θα πάνε , θα αρνηθούν ή τότε θα παραιτηθούν, θα δηλώσουν κόλλημα ή θα ξεσπάσουν σε αυτούς που δεν φταίνε.

Το Υπουργείο μάλλον ξέχασε να σχεδιάσει ή ελπίζουμε να μας εκπλήξει ευχάριστα.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν έχουν και μεγάλη σημασία γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα λυθούν και θα λειτουργήσουν, αλλά με τι αποτέλεσμα για την οδική ασφάλεια. Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι η εύκολη πρόσβαση στην απόκτηση ενός τίτλου, πτυχίου κλπ υποβαθμίζει την αξία του αλλά και το ποιοτικό αποτέλεσμα.

Για πλέον μίας εικοσαετίας που ασχολούμαστε με την εκπαίδευση οδηγών σε όλα τα επίπεδα καταλήξαμε σε ένα απλό συμπέρασμα και το απλό είναι δύσκολο αλλά αποτελεσματικό.

Θέλετε η απόκτηση άδειας οδήγησης να έχει προσθετικό αποτέλεσμα στην οδική ασφάλεια απλά κάντε εξετάσεις με απαιτήσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προσαρμοστούνε είτε αφορά την θεωρητική ή πρακτική εκπαίδευση είτε αφορά την εξέταση είτε αφορά την εκπαίδευση των εμπλεκομένων επαγγελματιών. Ούτε έλεγχοι θα χρειάζονται, ούτε υπερβολική γραφειοκρατία, ούτε αντιπαλότητες ούτε προσφορές τιμών, γιατί η επιλογή και η επιτυχία θα είναι απόρροια του αποτελέσματος.

Πάντα υπάρχει λύση αλλά η λύση που θα δοθεί πρέπει να έχει στόχο το αποτέλεσμα που προσδοκούμε. Κάντε τις εξετάσεις απαιτητικές για να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια.