Τοποθέτηση τρίτου καθίσματος σε εκπαιδευτικό φορτηγό και πιστοποίηση

0
100

Εδώ και λίγες ημέρες έχουν δημοσιεύσει στο διαδίκτυο, αναφορές για τις πιστοποιήσεις των καθισμάτων που έχει εισάγει η Thessadrive, για τα εκπαιδευτικά φορτηγά.

Τα καθίσματα κατασκευάζονται από την αγγλική εταιρία Phoenix Seating Limidet η οποία έχει έδρα στην,  Unit 47, Bay 3, Second Avenue, The Pensnett Estate, Kingswinford West Midlands, DY6 7UZ και έχει πιστοποίηση iso: 9001/2008 και τα προϊόντα της πιστοποιούνται από την Vehicle Certificate Agengy και την Status Specialist Transport Advisory & Testing Utility Society , και διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για το κάθισμα , την ζώνη ασφαλείας και των υλικών τοποθέτησης.

Τα καθίσματα είναι κατηγορίας Μ2 και Μ3, και επιτρέπεται η τοποθέτηση τους βάση της υπουργικής απόφασης για την διασκευή.

Η τοποθέτηση τρίτου καθίσματος δεν αποτελεί αλλαγή τεχνικών χαρακτηριστικών βάση εγκυκλίου του Υπουργείου Μεταφορών που επεκτάθηκε και στα φορτηγά.

Το Υπουργείο Μεταφορών από το 2013 έχει κάνει διατάξεις όπως η αύξηση μήκους των εκπαιδευτικών λεωφορείων και φορτηγών, η μείωση ισχύος των εκπαιδευτικών μοτοσικλετών και τώρα η τοποθέτηση τρίτου καθίσματος σε φορτηγά, με γνώμονα την προσαρμογή των εκπαιδευτικών οχημάτων στην Κοινοτική Νομοθεσία, τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για την ασφάλεια της κυκλοφορίας αλλά και το χαμηλό κόστος των εν λόγω διασκευών έτσι ώστε να αποφευχθεί η αντικατάσταση αυτών των οχημάτων.

Περιέργως υπάρχει δυσανασχέτιση με τις αλλαγές οι οποίες όμως είναι γνωστές από το 2006 και δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάζουν κανέναν, οποίος έπρεπε να προετοιμαστεί.

Δεν μπορεί κανένας να πει ότι το Υπουργείο Μεταφορών δεν βοήθησε τους εκπαιδευτές οδήγησης, δίνοντας και τον απαραίτητο χρόνο αλλά και τις τεχνικές λύσεις για την προσαρμογή των οχημάτων στα νέα δεδομένα.