Από το προηγούμενο έτος διαφάνηκε ότι δεν θα υπάρξει ομαλότητα στις πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών λόγω της κατάργησης της σύστασης επιτροπών εκτός ωραρίου εργασίας.

Για την ιστορία

Πολλά χρόνια τώρα οι πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών διενεργούνταν από επιτροπές. μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας, των υπαλλήλων – εξεταστών,  με αντίστοιχη καταβολή ενός επιδόματος για την συμμετοχή αυτή.

Με τις διάφορες αλλαγές λόγω μνημονίων καταργήθηκαν αυτές οι εκτός ωραρίου επιτροπές και δεν συμπεριλήφθηκαν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι – εξεταστές να απέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το έργο των εξετάσεων.

Για μία ακόμη φορά η προσωρινή λύση δόθηκε με την μέθοδο της αναβολής και αναβλήθηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας έως την 30/6/2017 (ημερομηνία που πλησιάζει) και ξαναξεκίνησαν οι πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών .

Η καθημερινότητα

Είναι κοινό μυστικό, σε μία χώρα που οδική ασφάλεια βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της πολιτείας και των πολιτών της (αυτή είναι η άποψη μας λόγω των αποτελεσμάτων και των στατιστικών) ότι τα μαθήματα που πραγματοποιούν οι υποψήφιοι οδηγοί είναι αμέριστα συνδεδεμένα με τις εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος οδήγησης και όχι της εκπαίδευσης που πρέπει να λάβει για να είναι ασφαλής οδηγός.

Έτσι σε πάρα πολλές περιφέρεις της Ελλάδας (εκτός της περιφέρειας Αττικής) υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των αιτήσεων των σχολών οδηγών για πρακτικές εξετάσεις για τους παρακάτω λόγους:

 • Έλλειψη υπαλλήλων – εξεταστών
 • Μεγάλος αριθμός απορριφθέντων
 • Μεγάλος αριθμός υποψηφίων
 • Προγραμματισμός ημερομηνιών με το «σταγονόμετρο» κλπ

Βέβαια από την μεριά των υπαλλήλων – εξεταστών υπάρχουν δίκαιες ενστάσεις όπως

 • Μείωση αμοιβής συμμετοχής στις πρακτικές εξετάσεις
 • Υπερβολικός αριθμός συμμετοχών σε επιτροπές
 • Πλημμελή εκπαίδευση των υποψηφίων (από ορισμένους)
 • Μεγάλος αριθμός απόντων υποψηφίων
 • Υπερβολικός φόρτος εργασίας κλπ

Οι διευθύνσεις των υπηρεσιών από την μεριά τους προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κατανέμουν δίκαια τις θέσεις για τις πρακτικές εξετάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν (χωρίς να προβλέπεται από πουθενά) όπως

 • Κατανομή θέσεων ανά σχολή
 • Κατανομή θέσεων ανά εκπαιδευτή κλπ

Ότι και να επιλέξουν όμως πάντα θα υπάρχουν αδικημένοι όπως αυτοί που έχουν πολύ δουλειά ή αυτοί που έχουν πολλούς εκπαιδευτές ή αυτοί που συνεργάζονται με πολλές σχολές οδηγών.

Το μέλλον

Η 1/7/2017 πλησιάζει γρήγορα και τα σενάρια που βλέπουμε είναι:

 1. Αναβολή

Η αναβολή είναι η πιο προσφιλή μέθοδος της πολιτείας και δεν επηρεάζει κανέναν εκτός από την εμπιστοσύνη και την νομιμότητα.

Πέρσι για να παρθεί απόφαση αναβολής πέρασαν έξι (6) μήνες.

 1. Εφαρμογή του νέου συστήματος

Αν εφαρμοστεί το νέο σύστημα το μόνο σίγουρο είναι πως οι υπάλληλοι εξεταστές θα βγουν στην αντεπίθεση και δικαιολογημένα αφού θα πραγματοποιούν το ίδιο έργο χωρίς να αμείβονται οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι θα παραιτηθούν ή θα δηλώσουν κόλλημα και αν το η πολιτεία επιμείνει με διοικητικές ποινές τότε δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τι μέλει γενέσθαι.

 1. Δημιουργία ειδικού σώματος εξεταστών

Είναι το πλέον μακρινό σενάριο γιατί χρειάζεται προετοιμασία, θέσπιση νομοθεσίας, εκπαίδευση και προσαρμογή του συστήματος. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο για μία χώρα που δεν φημίζετε για την οργάνωση την πρόβλεψη και την εφαρμογή βάση σχεδίου.

Για όλα τα σενάρια εκτός της αναβολής που είναι το πιο πιθανό είναι να μη  πραγματοποιούνται εξετάσεις για κάποιο χρονικό διάστημα με απρόβλεπτες συνέπιες για τις επιχειρήσεις σχολών οδηγών και τους υποψήφιους οδηγούς.

Εκτός των παραπάνω δεν θα δοθεί λύση και στις περιφέρειες που δεν αρκούν οι υπάλληλοι – εξεταστές για ον αριθμό υποψηφίων οδηγών με αποτέλεσμα η αναμονή για τις πολυπόθητες εξετάσεις να είναι βασανιστική για τους εκπαιδευτές οδήγησης και για τους υποψήφιους οδηγούς.

Επίλογος

Για μία ακόμη φορά βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος, φθάνοντας στο παρά πέντε να δοθεί λύση σε ένα θέμα που είναι από τα πιο βασικά στην οδική ασφάλεια, η εμπιστοσύνη στο σύστημα χορήγηση αδειών οδήγησης.

Ποιος θα δώσει άδικο σε όποιον με οποιοδήποτε μέσο και να χρησιμοποιήσει προσπαθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα του που μπορεί να είναι και θέμα επιβίωσης.

Ελπίζουμε να βρεθεί ο από μηχανής Θεός για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση που είναι πλέον ασφυκτική.