Στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας οι σχολές οδηγών «υποφέρουν», με το προγραμματισμό των πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών. Έχει επικρατήσει μία άτυπη ποσόστοση υποψηφίων οδηγών ανά σχολή οδηγών σύμφωνα και με τις δυνατότητες των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να συσσωρεύετε μεγάλος αριθμός υποψηφίων οδηγών.

Δύο χρόνια και εννιά μήνες δεν έχει δοθεί λύση στην αμοιβή των εξεταστών και από τον Απρίλιο του 2018 είναι απλήρωτοι γιατί δεν έχει κατατεθεί τροπολογία από το Υπουργείο Μεταφορών.

Σας παραθέτουμε απόσπασμα συνέντευξης τύπου που παραχώρησε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης στο Documento και τον Δημοσιογράφο Άγγελο Προβολισιάνο.

Αρχή αποσπάσματος

-Να περάσουμε τώρα σε θέματα αμιγώς του υπουργείου Μεταφορών. Με απόφασή σας όσοι έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους και επιθυμούν να συνεχίσουν να οδηγούν θα πρέπει να υποβληθούν σε νέες ιατρικές εξετάσεις και τεστ οδήγησης.

Καταρχάς υπήρχαν οι ιατρικές εξετάσεις, δεν θεσμοθετήθηκαν τώρα. Το μέτρο αυτό από μόνο του δεν απέδιδε. Δεν αρκούσαν οι ιατρικές εξετάσεις για να διασφαλιστεί ότι οι συμπολίτες μας είχαν τα αντανακλαστικά για να μπορούν από μια ηλικία και μετά να οδηγούν. Το ότι ένας άνθρωπος είναι ηλικίας 70, 75, 80 ετών δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ικανός από μικρότερες ηλικίες. Από εμένα σίγουρα πάντως… Ο πατέρας μου, για παράδειγμα, έχει μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη φυσική κατάσταση από εμένα! Δεν μπορούμε, όμως, να βάζουμε σε κίνδυνο και τους ίδιους και τους υπολοίπους, άρα θα υπάρχει μια εξέταση στην πορεία με το αυτοκίνητό τους και θα κρίνουν οι εξεταστές αν κάποιος μπορεί να ανταποκριθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις βουλευτών από όλες τις παρατάξεις που τηλεφωνούν για να μην παίρνει το αυτοκίνητο ο πατέρας τους!

Στόχος μας είναι αυτοί που δεν έχουν ικανοποιητικά αντανακλαστικά για ασφαλή οδήγηση να μην οδηγούν. Θέλω όμως να πω και κάτι επί τη ευκαιρία, γιατί άκουσα σχόλια από σχολές οδηγών. Δεν πάμε να γιατρέψουμε κακές καταστάσεις στον χώρο δημιουργώντας επαγγελματική ύλη για κάποιους. Το λέω γιατί ακούω προσπάθειες ακύρωσης και πολιτικής και συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης. Ακουσα κριτική ότι πρέπει να περνάνε σεμινάρια και να κάνουν μαθήματα για τα σήματα… Δηλαδή μέχρι χθες ήταν οδηγοί και ξαφνικά θα τους ξαναβάλουμε να δώσουν εξετάσεις στα σήματα.

-Πότε κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη νέα διαδικασία χορήγησης διπλώματος οδήγησης;

Μέσα στον μήνα. Θα προβλέπει πολλά πράγματα και δεν θα φέρνει σε επαφή τον εξεταστή με τη σχολή οδηγών. Δεν θα γίνεται αυτό που γίνεται σήμερα. Στην Κέρκυρα έγινε σοβαρός έλεγχος και δεν υπάρχει σήμερα καμία σχολή. Συμμετείχαν όλοι στο πάρτι έκδοσης αδειών οδήγησης και αυτή είναι μια δραστηριότητα που υπάρχει σε όλη τη χώρα…

-Τι συνέβη στην Κέρκυρα;

Συνελήφθησαν απ’ ό,τι ξέρω όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του τμήματος Μεταφορών της περιφέρειας και έκλεισαν όλες οι σχολές οδήγησης. Εξαρθρώθηκε ένα πανελλαδικό δίκτυο πριν από λίγους μήνες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους χώρους που σχετίζονται με την ασφάλεια και την εκπαίδευση να εθίζουν τους πολίτες σε μια μη διαφανή λειτουργία. Η απόκτηση άδειας οδήγησης είναι η πρώτη επαφή που έχει ένας νέος άνθρωπος με το δημόσιο. Δεν μπορεί η πρώτη επαφή όλων των νέων της χώρας μας να είναι τα 300 ευρώ που δίνουν για να αποκτήσουν άδεια.

-Είπατε πως ούτε ο ιδιοκτήτης της σχολής οδήγησης θα γνωρίζει τον εξεταστή…

Ναι, δεν θα είναι καν μέσα στο αυτοκίνητο. Θα υπάρχουν κάμερες, ο εξεταστής και ο εξεταζόμενος. Θα υπάρχει σώμα εξεταστών να παρακολουθεί και να αποθηκεύει το βίντεο της εξέτασης, γιατί ακούμε φήμες όπως αλλαγή πρόσωπων την ώρα της εξέτασης.

Τέλος αποσπάσματος

Είναι προσβλητικό για έναν ολόκληρο κλάδο και για όλους του εκπαιδευτές να χαρακτηρίζεται και να απαξιώνεται με φράσεις που δεν του αρμόζουν.

Κανένα συνδικαλιστικό όργανο,κανένας εκπρόσωπος του κλάδου, δεν πήρε θέση να υποστηρίξει αυτόν τον πολύπαθο κλάδο, καμία ανακοίνωση δεν βγήκε. Η σιωπή είναι επιβεβαίωση ή δεν πήραμε χαμπάρι το τι γνώμη έχουν για εμάς;

Οι περισσότεροι εκπαιδευτές κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους σε αυτό το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον,με κακομαθημένους πελάτες που η πολιτεία τους έχει «μάθει» να μην αποζητούν την γνώση, την προσπάθεια,την αξιοκρατία.

Θέλετε να έχετε καλό σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης:

φτιάξτε καλές εξετάσεις με εξεταστές που θα αμείβονται και η εκπαίδευση θα ακολουθήσει,

φτιάξτε θεωρητικές εξετάσεις με ερωτήσεις κρίσεως και αντίληψης κινδύνου και όλοι θα παρέχουν θεωρητικά μαθήματα επιπέδου.

Ρωτήστε με ποια ύλη διδάσκουμε στις σχολές οδηγών ενώ οδεύουμε στην αυτόνομη οδήγηση

Δέστε την ύλη των ΣΕΚΑΜ και θα κλάψετε το τι διδάσκουμε για να περάσουν τις εξετάσεις

Συνδέστε την εκπαίδευση και την εξέταση με την πραγματικότητα, την αξιοκρατία,την αξιολόγηση και θα δείτε αποτελέσματα

Βάλτε τις κάμερες στους δρόμους και θα δείτε αποτελέσματα, γιατί όλοι οι δάσκαλοι οδήγησης διδάσκουν οδική ασφάλεια αλλά οι μαθητές έχουν μάτια και βλέπουν και μας λένε «δάσκαλε αυτά που μου λες που θα τα εφαρμόσω»

Περιμένοντας για μία ακόμη φορά τις εξελίξεις.