Απόσπασμα από την συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, που αφορούν τα διπλώματα οδήγησης στο Κανάλι της Βουλής και τη δημοσιογράφο κ. Αλεξία Κουλούρη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα διπλώματα οδήγησης, έχετε ανοίξει ένα μέτωπο με το ζήτημα αυτό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κανένα μέτωπο δεν έχω ανοίξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου πώς θα το αντιμετωπίσετε, εδώ μιλάμε για ένα διαχρονικό σκάνδαλο. Τί θ’ αλλάξετε στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να είναι αποτελεσματικό και πώς ενθαρρύνετε τις καταγγελίες των πολιτών;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν έχουμε ανοίξει κανένα μέτωπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτές; Ένα μέρος των εκπαιδευτών διαμαρτύρεται και το κύριο αίτημά τους είναι, στο σχέδιο νόμου που οδεύει προς το Κοινοβούλιο, να συμμετέχουν, να είναι μέσα στο αυτοκίνητο της εξέτασης μαζί με τους εξεταστές. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εγώ να εισηγηθώ τη διαιώνιση ενός τρόπου που παράγει γκρίζες ή μαύρες διαδικασίες, για την απόκτηση της άδειας οδήγησης.
Προβλέπουμε λοιπόν, ότι οι δάσκαλοι στις σχολές οδηγών δε θα είναι μέσα στο αυτοκίνητο, δε θα γνωρίζουν ποιος είναι ο εξεταστής, θα υπάρχουν κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο που θα είναι ο εξεταζόμενος και ο εξεταστής μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα καταγράφεται λοιπόν η διαδικασία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα καταγράφεται η διαδικασία όλη, θα ελέγχεται αυτό που καταγράφεται από κεντρικά συστήματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να διαπιστωθεί αν υπήρξε κάποια συναλλαγή ή όχι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Αν αυτός που εξετάζεται έχει αποδώσει…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Το ίδιο με άλλους εξεταστές και με κάμερες πάλι θα γίνεται στις γραπτές εξετάσεις. Δεν θα είναι πάρεργο πλέον οι εξετάσεις, κάποιων υπαλλήλων στις Περιφέρειες, αλλά θα υπάρχει συγκεκριμένο σώμα εξεταστών, θα γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση πριν την εξέταση για το ποιος θα εξετάσει τον κάθε ενδιαφερόμενο και πρέπει επιτέλους να τελειώσει και κάτι που είναι οδυνηρό, για τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάλι θέμα νοοτροπίας, το πώς παίρνεις το δίπλωμα οδήγησης και αν γνωρίζεις πραγματικά δηλαδή τους όρους, τους κανόνες για να καθίσεις στο τιμόνι, να είσαι υπεύθυνος οδηγός.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και που οδηγούν σε μια ισοπεδωτική λογική..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι όποιος έχει χρήματα και πληρώνει, μπορεί ν’ αποκτήσει το δίπλωμα, το πιστοποιητικό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και σε όλα τα υπόλοιπα, π.χ. σε δράσεις βίας σαν την ημέρα που ζούμε. Διότι δεν μπορεί στην πρώτη επαφή που έρχονται τα παιδιά μας με το Δημόσιο, κάποιοι να τους ζητάνε από 250 ως 500 ευρώ για ν’ αποκτήσουν την άδεια οδήγησης. Αυτό είναι τραγικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι γονείς το εγκρίνουν όμως καταβάλλοντας το αντίτιμο, προκειμένου να πάρουν το δίπλωμα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Κι εδώ πρέπει να κάνουμε μια έκκληση, να μη συμμετέχουν σ’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν κι εκείνοι μερίδιο ευθύνης σε αυτή τη διαδικασία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια, γιατί το τανγκό θέλει δύο. Και το συγκεκριμένο τανγκό θέλει τρεις. Δηλαδή τον εξεταζόμενο, το δάσκαλο από τις σχολές οδήγησης και τον εξεταστή. Πλέον αυτό έχει γίνει, δεν είναι κοινό μυστικό, είναι κοινό σκέτο, ότι τέτοιου είδους κυκλώματα, στην πλειοψηφία των Περιφερειών, υπάρχουν και ανθούν. Και κάποια από αυτά έχουν ήδη αποκαλυφθεί από την Οικονομική Αστυνομία. Επομένως εμείς πρέπει ν’ αλλάξουμε σελίδα σαν κοινωνία σ’ αυτό το θέμα και γι’ αυτό πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους διαδικασία, γιατί θα βάλουμε και μια γραμμή καταγγελιών για τέτοιου είδους λειτουργίες στα Τμήματα Μεταφορών, στις Περιφέρειες της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε θα υπάρχουν συγκεκριμένα αυτοκίνητα στα οποία θα εξετάζεται ο υποψήφιος οδηγός. Γιατί λέτε θα έχουν μέσα κάμερες.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα έχουν, θα είναι υποχρεωτικό οι σχολές οδηγών στ’ αυτοκίνητά τους να τοποθετήσουν μέσα κάμερες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα υποχρεώσετε τις σχολές οδηγών να τοποθετήσουν κάμερες στα αυτοκίνητα και μετά η εξέταση θα γίνεται χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή, αλλά μόνο με τους εξεταστές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.

Η αναφορά για τα διπλώματα από το σημείο 41:21 έως το 45.21