Έχουμε ακούσει πολλές φορές περιστατικά αυτοκινήτων που έχουν πέσει σε νερό, κυρίως σε αποβάθρες και λιμάνια, με δυστυχή κατάληξη για τους επιβαίνοντες.

Όπως υποστηρίζουμε πάντα, πιστεύουμε ότι η σωστή εκπαίδευση προετοιμάζει τους ανθρώπους όχι απλά να λειτουργούν αλλά να σκέφτονται και να είναι έτοιμοι για το αναπάντεχο.

Οι παρακάτω οδηγίες είναι από το θεωρητικό μάθημα για υποψήφιους οδηγούς Β κατηγορίας της Thessdrive σχετικά με τον απεγκλωβισμό από αυτοκίνητο που βυθίζετε σε νερό.

Κάθε ατύχημα με αυτοκίνητο είναι τρομακτικό, αλλά ατύχημα στο οποίο το αυτοκίνητο πέφτει στο νερό, και έχουμε παγιδευτεί στο εσωτερικό, είναι απολύτως τρομακτικό. Τέτοια ατυχήματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα λόγω του κινδύνου πνιγμού.

Ωστόσο, οι περισσότεροι θάνατοι είναι αποτέλεσμα του πανικού, γιατί ο εγκλωβισμένος δεν έχει κανένα σχέδιο και δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει όταν το αυτοκίνητο είναι μέσα στο νερό.

Υιοθετούμε μία συμπεριφορά που θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε, συμπεριφορά που θα μας κάνει να ενεργήσουμε αποφασιστικά όταν το αυτοκίνητο πέσει μέσα στο νερό, ακόμα και σε ένα πλημμυρισμένο ποτάμι ή χείμαρρο.

Βήματα

1. Μείνε ψύχραιμος και ετοιμάσου για τις επιπτώσεις.

Τοποθετήστε τα δύο χέρια σας στο τιμόνι σε θέση «εννέα και τέταρτο» . Η σύγκρουση του
αυτοκινήτου σας με το νερό μπορεί να ενεργοποιήσει τους αερόσακους. Να γνωρίζετε ότι ένας αερόσακος φουσκώνει σε 0,04 δευτερόλεπτα από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί.

Μείνετε ψύχραιμος. Ο πανικός μειώνει την ενέργεια, καταναλώνει πολύτιμο αέρα.

 

2. Βγάλτε τη ζώνη ασφαλείας σας.

Η ζώνη ασφαλείας είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει αλλά συχνά ξεχνιέται μέσα στον πανικό. Η σειρά ενεργειών είναι: Ζώνη ασφαλείας, παιδιά, παράθυρο, έξω (Ζ-Π-Π-Ε).

Απελευθερώνω τα μέσα πρόσδεσης των παιδιών, ξεκινώντας από το πιο μεγάλο (το οποίος μπορεί στη συνέχεια να βοηθήσει τα άλλα).

Μην προσπαθείτε να τηλεφωνήσετε ή να κάνετε κάτι άλλο. Το αυτοκίνητό σας δεν πρόκειται να περιμένει να πάρετε τηλέφωνο και δυστυχώς, άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας αυτό.

3. Ανοίξτε το παράθυρο μόλις πατήσετε το νερό.

Σε αυτό το στάδιο ανοίξτε την ασφάλεια της πόρτας και επικεντρωθείτε στο άνοιγμα του παραθύρου. Το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου θα λειτουργεί για διάστημα έως και 3
λεπτά από την στιγμή που θα πέσει στο νερό (όχι ότι έχετε τρία λεπτά φυσικά), ώστε να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το παράθυρο χρησιμοποιώντας τους διακόπτες.

Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται το παράθυρο ως επιλογή διαφυγής είτε λόγω του πανικού, είτε λόγω έλλειψης πληροφόρησης, είτε λόγω παραπληροφόρησης.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην σκέπτεστε την πόρτα ως δίοδο διαφυγής. Αμέσως μετά την πτώση στο νερό, έχετε μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να ανοίξετε την πόρτα πριν βυθιστεί το αυτοκίνητο σας και αυτό είναι δυνατόν, όταν το μεγαλύτερο μέρος της πόρτας είναι ακόμα πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Μόλις το αυτοκίνητο αρχίσει να βυθίζεται, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να ανοίξει η πόρτα μέχρις ότου εξισωθεί η πίεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι η καμπίνα του αυτοκινήτου πρέπει να είναι γεμάτη με νερό και αυτό δεν είναι πραγματικά μια κατάσταση που θέλετε να είναι μέσα. Με το άνοιγμα της πόρτας, μπαίνουν απότομα νερά στην καμπίνα.

Σε πειράματα με πάνω από 30 οχήματα, ο καθηγητής Giesbrecht’s  βρήκε ότι τα αυτοκίνητα επιπλέουν, οπουδήποτε από 30 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά. Σε αυτήν την φάση θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο σας σωσίβιο παρά να ανοίξετε την πόρτα του οδηγού,  δίνοντας στο νερό 5 έως 10 δευτερόλεπτα για να βυθίσει το αυτοκίνητο και να πνιγούν όλοι στο πίσω κάθισμα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που υποστηρίζουν την διαμονή τους στο αυτοκίνητο ήρεμα μέχρι να χτυπήσει το κάτω μέρος, γεμίζει με νερό, και θα ανοίξει την πόρτα και να κολυμπήσει πάνω.

Τις περισσότερες φορές δεν θα ξέρετε το βάθος του νερού μέσα στο οποίο έχει πέσει το αυτοκίνητό σας, και ο χρόνος αναμονής μπορεί να  αποδειχθεί μοιραίος.

Το αυτοκίνητο είναι βαρύτερο μπροστά (λόγω του κινητήρα) και συνήθως βυθίζεται ταχύτερα, σχηματίζοντας μία γωνία όπου το βαρύτερο μέρος του οχήματος είναι χαμηλότερο από το ελαφρύτερο. Ως εκ τούτου, μπορεί να είστε σε θέση να ανοίξετε κάποιες πόρτες, ενώ το αυτοκίνητο εξακολουθεί να επιπλέει.

4. Σπάστε το παράθυρο.

Εάν δεν είστε σε θέση να ανοίξετε το παράθυρο, ή να ανοίγει μόνο μέχρι την μέση, θα πρέπει να το σπάσετε. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα αντικείμενο ή το πόδι σας για να σπάσει το τζάμι του παραθύρου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το προσκέφαλο του καθίσματος και να χρησιμοποιήστε τις μεταλλικές βάσεις για να σπάσετε το τζάμι του παραθύρου. Όσο πιο γρήγορα κάνετε τόσο πιο γρήγορα θα φύγετε.

Αν δεν έχετε τα εργαλεία ή αντικείμενα για να σπάσει το τζάμι του παραθύρου , χρησιμοποιήστε τα πόδια σας.

Αν έχετε ψηλά τακούνια, χτυπήστε στο κέντρο του τζαμιού. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να σημαδεύετε στις άκρες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσει ένα παράθυρο με κλοτσιές. Μην προσπαθείτε να σπάσετε το μπροστινό παρμπρίζ, αυτό είναι είναι φτιαγμένο για να είναι άθραυστο (γυαλί ασφαλείας). Ακόμα κι αν τα καταφέρετε (πιθανό στο χρόνο που έχετε), η κόλλα του γυαλιού ασφαλείας είναι δύσκολο να σας επιτρέψει την αποκόλληση ή την διάτρηση του.

Πλαϊνά και πίσω παράθυρα είναι οι καλύτερες επιλογές για απόδραση.

Εάν έχετε ένα βαρύ αντικείμενο, ο στόχος για το κέντρο του παραθύρου. Ένας βράχος, σφυρί, κλειδαριά τιμονιού, ομπρέλα, κατσαβίδι, laptop, μεγάλη φωτογραφική μηχανή, κλπ, μπορεί όλα να χρησιμεύσουν ως κατάλληλα αντικείμενα. Ακόμη και τα κλειδιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν μπορούσατε να χτυπήσετε με δύναμη.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που είναι διαθέσιμα και ενσωματώνουν το κόψιμο ζώνης και σφυρί για σπάσιμο παραθύρου. Driveshop.gr

 

5. Βγείτε από το σπασμένο παράθυρο

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, και  κολυμπήστε βγαίνοντας από το σπασμένο παράθυρο. Η ροή του νερού θα είναι ορμητική, αυτό θα πρέπει να το περιμένετε, για να χρησιμοποιήσετε όλη τη δύναμή σας για να κολυμπήσετε έξω και πάνω.

Βγάλτε τα παιδιά πρώτα. Σηκώστε τα επάνω προς την επιφάνεια όσο καλύτερα μπορείτε. Εάν δεν μπορούν να κολυμπήσουν, δείτε αν μπορείτε να τα δώσετε κάτι να κρατήσουν για να επιπλέουν, με αυστηρές οδηγίες να μην το αφήσουν. Ένας ενήλικος μπορεί να χρειαστεί να πάει μαζί τους αμέσως, αν δεν υπάρχει τίποτα να κρατήσουν.

Όπως μπορείτε να βγείτε από το αυτοκίνητο, μην κλωτσήσει τα πόδια σας μέχρι να απομακρυνθείτε από το αυτοκίνητο – θα μπορούσατε να τραυματίσετε άλλους επιβάτες.

Αν το αυτοκίνητο βυθίζεται γρήγορα και δεν έχετε βγει έξω ακόμα, συνεχίζετε να προσπαθείτε να βγείτε από το παράθυρο. Αν υπάρχει ένα παιδί στο αυτοκίνητο, να τους πείτε να αναπνέει κανονικά μέχρι το νερό να φτάσει στο στήθος τους.

6. Βγείτε από το αυτοκίνητο όταν ισορροπήσει η πίεση του νερού.

Αν έχει φτάσει η δραματική φάση όπου η καμπίνα του αυτοκινήτου έχει γεμίσει με νερό, θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσετε την επιβίωσή σας.

Χρειάζονται 60 έως 120 δευτερόλεπτα (1 έως 2 λεπτά) για να γεμίσει νερό ένα αυτοκίνητο συνήθως. Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αέρας μέσα στο αυτοκίνητο, πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές και επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε. Ξεκλειδώστε την πόρτα σας, είτε με το κουμπί λειτουργίας (εάν εξακολουθεί να εργάζεται) ή χειροκίνητα.

Εάν οι πόρτες έχουν «κολλήσει» (κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, η  πίεση του νερού είναι τεράστια), ελπίζουμε ότι σπάσατε ή ανοίξατε το παράθυρο ήδη, όπως συνιστάται στα προηγούμενα βήματα.

Συνεχίστε να αναπνέετε κανονικά μέχρι το νερό να είναι στο ύψος του στήθους σας, στη συνέχεια, πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε τη μύτη σας.

Μείνετε ήρεμος. Κρατήστε το στόμα σας κλειστό και κολυμπήστε μέσα από το σπασμένο παράθυρο.

Αν βγείτε μέσω μιας ανοικτής πόρτας, τοποθετήστε το χέρι σας στο μάνταλο της πόρτας. Εάν δεν μπορείτε να το δείτε, χρησιμοποιήστε μια φυσική θέση τεντώνοντας το χέρι σας από το ισχίο σας και προσπαθώντας να αισθανθείτε  το μήκος της πόρτας, μέχρι να εντοπίσετε το μάνταλο.

7. Κολυμπήστε προς την επιφάνεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σπρώξτε το αυτοκίνητο και κολυμπήστε προς την επιφάνεια. Αν δεν ξέρετε προς τα που να κολυμπήσετε, αναζητήστε το φως και κολυμπήστε προς την κατεύθυνση αυτή ή ακολουθήστε οποιεσδήποτε φυσαλίδες βλέπετε, καθώς θα ανεβαίνουν.

Να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας, ίσως υπάρχει ισχυρό ρεύμα ή εμπόδια, όπως πέτρες, τσιμέντο ή γέφυρα, ή ακόμα και πλοία που περνούν.

Αν πάγος καλύπτει το νερό, θα πρέπει να βρείτε την τρύπα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση του αυτοκινήτου.

Κάνετε το καλύτερό για σας, για να αποφύγετε πιθανόν τραυματισμό σας σχετικά με εμπόδια, κλαδιά ή άλλα στοιχεία.

8. Ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.

Η αδρεναλίνη στο αίμα σας μετά το συμβάν μπορεί να σας κάνει να αδυνατείτε να εντοπίσετε τυχόν τραυματισμούς που μπορεί να έχετε υποστεί στο ατύχημα.

Η υποθερμία μπορεί να είναι μια πραγματική πιθανότητα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού, το επίπεδο σοκ των επιβατών  και την εξωτερική θερμοκρασία.

 

 

Πηγές: Οι φωτογραφίες είναι από το http://www.wikihow.com/

 1. Patrick White, How to escape a sinking car, http://www.theglobeandmail.com/news/national/how-to-escape-a-sinking-car/article1666027/
 2. Cathai Kelly, How to get out of a sinking car, http://www.thestar.com/news/world/article/721068–how-to-get-out-of-a-sinking-car-seatbelts-children-windows-out
 3. Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Airbag
 4. Rick Mercer Report, Rick and Dr. Popsicle, http://www.youtube.com/watch?v=UZuZgSQZJ9g
 5. Patrick White, How to escape a sinking car, http://www.theglobeandmail.com/news/national/how-to-escape-a-sinking-car/article1666027/
 6. Patrick White, How to escape a sinking car, http://www.theglobeandmail.com/news/national/how-to-escape-a-sinking-car/article1666027/
 7. Patrick White, How to escape a sinking car, http://www.theglobeandmail.com/news/national/how-to-escape-a-sinking-car/article1666027/
 8. http://www.slate.com/id/2171606/
 9. Rick Mercer Report, Rick and Dr. Popsicle, http://www.youtube.com/watch?v=UZuZgSQZJ9g
 10. http://www.emsworld.com/news/10339534/oklahomas-emsa-adopts-sinking-car-protocol
 11. Cathai Kelly, How to get out of a sinking car, http://www.thestar.com/news/world/article/721068–how-to-get-out-of-a-sinking-car-seatbelts-children-windows-out
 12. Rick Mercer Report, Rick and Dr. Popsicle, http://www.youtube.com/watch?v=UZuZgSQZJ9g
 13. Rick Mercer Report, Rick and Dr. Popsicle, http://www.youtube.com/watch?v=UZuZgSQZJ9g
 14. Patrick White, How to escape a sinking car, http://www.theglobeandmail.com/news/national/how-to-escape-a-sinking-car/article1666027/
 15. Cathai Kelly, How to get out of a sinking car, http://www.thestar.com/news/world/article/721068–how-to-get-out-of-a-sinking-car-seatbelts-children-windows-out
 16. CBC News, Trapped in a sinking car? Manitoba researcher knows how to get out, http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/story/2008/02/07/giesbrecht-cars.html
 17. Cathai Kelly, How to get out of a sinking car, http://www.thestar.com/news/world/article/721068–how-to-get-out-of-a-sinking-car-seatbelts-children-windows-out
 18. http://www.worstcasescenarios.com/scenario.htm?scenarioid=3
 19. Rick Mercer Report, Rick and Dr. Popsicle, http://www.youtube.com/watch?v=UZuZgSQZJ9g
 20. Rick Mercer Report, Rick and Dr. Popsicle, http://www.youtube.com/watch?v=UZuZgSQZJ9g
 21. Rick Mercer Report, Rick and Dr. Popsicle, http://www.youtube.com/watch?v=UZuZgSQZJ9g
 22. Patrick White, How to escape a sinking car, http://www.theglobeandmail.com/news/national/how-to-escape-a-sinking-car/article1666027/
 23. Rick Mercer Report, Rick and Dr. Popsicle, http://www.youtube.com/watch?v=UZuZgSQZJ9g
 24. CBC News, Trapped in a sinking car? Manitoba researcher knows how to get out, http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/story/2008/02/07/giesbrecht-cars.html
 25. http://www.theglobeandmail.com/news/national/how-to-escape-a-sinking-car/article1666027/