Πόσο πάει το δίπλωμα

Όταν αποφασίσει κάποιος να βγάλει δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, στην Ελλάδα, θα πρέπει να επισκεφθεί μία σχολή οδήγησης γιατί η εκπαίδευση στην χώρα μας είναι υποχρεωτική και απαιτεί υποχρεωτικά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Συνήθως κατά την έρευνα που γίνεται, με επίσκεψη ή μέσω τηλεφώνου ή από το διαδίκτυο ή γιατί το σύστησε κάποιος φίλος ή γιατί ο πατέρας ή η μητέρα “πήρε” δίπλωμα από την τάδε σχολή οδήγησης, το πρώτο ερώτημα είναι το γνωστό,

πόσο πάει το δίπλωμα ή πόσο πάει το πακέτο, ή πόσο θα μου βγει το δίπλωμα

και ακούγονται διάφορες τιμές, κυρίως ανάλογα με την περιοχή και ανάλογα με την πόλη. Άλλη τιμή θα ακούσεις στην Βέροια και άλλη τιμή στην Ρόδο (οι πόλεις τυχαίες), όπως άλλη τιμή θα ακούσεις στην ανατολική και άλλη στην δυτική Θεσσαλονίκη.

Τι άραγε είναι αυτό που διαφοροποιεί την τιμή του διπλώματος οδήγησης; Ποια σχολή να διαλέξουμε αυτήν που μας λέει χαμηλή ή αυτή που μας λέει πιο υψηλή τιμή;

Στο πρώτο ερώτημα απαντά ο νόμος της οικονομίας και η σχέση προσφοράς και ζήτησης όπως συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι σε περιοχές που είναι γεωγραφικά “απομονωμένες” ή “δύσκολες” στην μετακίνηση έχουν υψηλότερες τιμές γιατί οι επιλογές είναι περιορισμένες, όπως και σε περιοχές που έχει λίγες σχολές οδήγησης.

Στο δεύτερο ερώτημα μπορούμε να απαντήσουμε μόνο αν συγκρίνουμε τι προσφέρουν οι σχολές οδήγησης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη έναν σημαντικό παράγοντα το κόστος και να αναρωτηθούμε γιατί κάποια επιχείριση παροχής υπηρεσιών να πουλάει υπηρεσίες κοντά στο κόστος.

Πρώτα θα υπολογίσουμε το κόστος ενός διπλώματος αυτοκινήτου, με απλοϊκό τρόπο:

 • 138 € = Παράβολα
 • 125 € = Αμοιβή εκπαιδευτή (με μισθό 800 €)
 •   50 € = Βενζίνες
 •    χ € = Συνολικό κόστος λειτουργίας / ετήσιο αριθμό διπλωμάτων

Περίπου ένα κόστος 400 € χωρίς ΦΠΑ, οπότε τιμές κοντά στα 400 € είναι “ύποπτες” , ή για να μην αδικήσουμε κανέναν, ο ιδιοκτήτης μάλλον κάνει κοινωνικό έργο.

Ερωτήσεις

Για να αποκτήσετε μία πλήρη εικόνα για το τι αγοράζετε κάντε ερωτήσεις που θα σας γλυτώσουν από μελλοντικές απογοητεύεις και διαφωνίες.

 1. Η έκδοση και η πληρωμή των παραβόλων θα γίνει από την σχολή οδήγησης;
 2. Θα κάνω 21 θεωρητικά μαθήματα σε διάστημα μίας εβδομάδος;
 3. Πόση είναι η αξία του μαθήματος 45 λεπτών;
 4. Αν ξεπεράσω τα υποχρεωτικά μαθήματα αλλάζει η αξία του μαθήματος;
 5. Στην αρχική τιμή περιλαμβάνετε η παράσταση εξετάσεων;
 6. Μπορείτε να μου δώσετε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης;
 7. Αν κοπώ στα σήματα πόσο είναι το κόστος επανεξέτασης (10 € παράβολο);
 8. Αν κοπώ στην οδήγηση πόσο είναι το κόστος επανεξέτασης (10 € παράβολο);
 9. Μπορώ να αλλάξω εκπαιδευτή;

Και μην ξεχνάτε τα δικαιώματα σας.

 1. Τα χαρτιά σας ισχύουν για 3 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της κάρτας (ΔΕΕ).
 2. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πάρετε την κάρτα (ΔΕΕ) σας και να αλλάξετε σχολή οδήγησης.
 3. Μπορείτε να μεταφέρεται τον φάκελο σας αν αλλάξετε τόπο κατοικίας (δεν έχει κανένα κόστος).
 4. Για κάθε οικονομική συναλλαγή δικαιούστε να παίρνετε απόδειξη.
 5. Δεν είναι ανάγκη να περάσετε τα σήματα για να κάνετε πρακτικά μαθήματα. Μπορείτε να ξεκινήσετε πρακτικά μαθήματα αφού ολοκληρώσετε τα θεωρητικά μαθήματα.
 6. Μπορείτε να αλλάξετε μία ημερομηνία εξέτασης (θεωρητικής ή πρακτικής) με απλή αίτηση σας. Έτσι δεν θα χρειαστεί, να εκδοθεί νέο παράβολο για την νέα εξέταση.
 7. Αν “κοπείτε” στις θεωρητικές ή τις πρακτικές εξετάσεις δικαιούστε επανεξέταση εντός 7 ημερών (έχει σημασία και η δυναμικότητα της υπηρεσίας μεταφορών)
 8. Αν “κοπείτε” στις πρακτικές εξετάσεις για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούστε την στιγμή της απόρριψης να ζητήσετε επανεξέταση από δευτεροβάθμια επιτροπή εξετάσεων και να δώσετε εξετάσεις εντός δύο ημερών (παράβολο επανεξέτασης 10 €).
 9. Ζητήστε να κάνετε πρακτικά μαθήματα σε διάφορες συνθήκες και σε όλα τα είδη των δρόμων.

Συμβουλές

 1. Παρακολουθείστε ένα πλήρες πρόγραμμα θεωρητικών μαθημάτων. Τα θεωρητικά μαθήματα δεν είναι για να περάσετε τα σήματα, είναι για να αποκτήσετε γνώσεις και άποψη για το σύστημα της κυκλοφορίας, την συμπεριφορά κλπ.
 2. Μην πάτε να δώσετε θεωρητικές εξετάσεις αν δεν έχετε μελετήσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να “περάσετε” από τύχη. Αν κάνοντας 3 τεστ δεν κάνετε πάνω από δύο λάθη και στα τρία θα “περάσετε” 99 %.
 3. Μην πιέζετε τον εκπαιδευτή σας για πρακτικές εξετάσεις. Αυτός γνωρίζει πότε θα είστε έτοιμος/η. Κανένας εκπαιδευτής δεν θέλει να “κοπεί” ο μαθητής του.
 4. Μην λυπάστε να κάνετε παραπάνω πρακτικά μαθήματα, αυτό το κάνετε για εσάς. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε, είμαι έτοιμος/η να οδηγήσω αφού πάρω το δίπλωμα. Το θα μάθω μετά δεν ισχύει.
 5. Φροντίστε κατά την εκπαίδευση σας να εκπαιδευτείτε εκτός από τον χειρισμό του αυτοκινήτου, στην συμπεριφορά σας, στην διαχείριση επιθετικής οδήγησης, στην διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, στο σύστημα αυτοβελτίωση σας, στο να κάνετε την κυκλοφορία καλύτερη και ασφαλέστερη.
 6. Δώστε το παράδειγμα και μην “επιδοτείτε” “κακούς” επαγγελματίες.

Καλή επιτυχία με ασφαλείς διαδρομές.