Η συνοδευόμενη οδήγηση είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια με πρώτη χώρα εφαρμογής την Νέα Ζηλανδία και όπως αποδείχθηκε η εφαρμογή της έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα στην οδική ασφάλεια των νέων οδηγών.

Είναι θλιβερό ότι, τα οδικά τροχαία ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου των νέων ανθρώπων και ως κοινωνία πρέπει πάντα να προσπαθούμε να βελτιώνουμε και να δημιουργούμε ένα καλύτερο και ασφαλές περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Τι προσφέρει

Κατά την διαδικασία εκμάθησης οδήγησης σε αυτοκίνητο, οι εκπαιδευτές επικεντρώνονται στην τήρηση των κανόνων, τον ορθό χειρισμό του οχήματος και την σωστή συμπεριφορά κατά την κυκλοφορία, με στόχο ο υποψήφιος να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για να οδηγεί με ασφάλεια και σύμφωνα με τους κανόνες κυκλοφορίας.

Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης της οδήγησης είναι όμως δύσκολο να προσφέρει εμπειρία, ανάπτυξη της αντιληπτικότητας,  ανάπτυξη της κρίσης, σε υψηλό επίπεδο αλλά και είναι δύσκολο να παρακολουθήσει μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης την συμπεριφορά και την εφαρμογή αυτών που έχει προσφέρει.

Τα προγράμματα εκπαίδευση της οδήγησης είναι απαραίτητα και σκοπός τους είναι να προσφέρουν μία ασφαλή και γρήγορη εισαγωγή στην οδήγηση και στο σύστημα οδικής κυκλοφορίας.

Τι γίνεται όμως μετά; Σε τι περιβάλλον θα αποκτήσει εμπειρία ο νέος οδηγός; Πως θα παρακολουθείτε;

Πως εφαρμόζεται

Με την εισαγωγή της συνοδευτικής οδήγησης αλλάζουν τα δεδομένα για την απόκτηση άδειας οδήγησης.Η συνοδευτική οδήγηση δεν έρχεται να αντικαταστήσει την βασική εκπαίδευση από τους δασκάλους οδήγησης αλλά έρχεται συμπληρωματικά για να ενισχύσει την ασφαλή μετάβαση από μαθητευόμενο σε οδηγό,σε ένα περιβάλλον επικίνδυνο.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης που περιλαμβάνει και την συνοδευτική οδήγηση έχει τα παρακάτω στάδια:

Αρχή: Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μία ελάχιστη ηλικία (17 ετών σύμφωνα με το σχέδιο νόμου) να κάνει ιατρικές εξετάσεις και να βγεί το δελτίο υποψήφιου οδηγού

Θεωρητικά μαθήματα – θεωρητικές εξετάσεις: Ο υποψήφιος παρακολουθεί ένα πρόγραμμα θεωρητικών μαθημάτων και αφού πετύχει στις θεωρητικές εξετάσεις μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Να σημειώσουμε ότι οι θεωρητικές εξετάσεις σε χώρες που εφαρμόζουν παρόμοιο σύστημα έχουν δύο φάσεις τον έλεγχο της γνώσης των κανόνων κυκλοφορία και τον έλεγχο της αντίληψης του κινδύνου.

Πρακτικά μαθήματα – πρακτικές εξετάσεις 1η φάση: Σε αυτήν την φάση ο υποψήφιος παρακολουθεί ένα πρόγραμμα εκμάθησης οδήγησης από επαγγελματία εκπαιδευτή με στόχο να μπορεί να οδηγεί με ασφάλεια στον δρόμο και αφού το ολοκληρώσει δίνει εξετάσεις για την ικανότητα ως οδηγού για να αποκτήσει το «δοκιμαστικό δίπλωμα».

Φάση δοκιμαστικού διπλώματος: Σε αυτήν την φάση ο οδηγός που έχει αποκτήσει δοκιμαστικό δίπλωμα, δικαιούται να οδηγεί μόνο με την συνοδεία ενός ενήλικα που έχει άδεια οδήγησης και έχει και ορισμένες προϋποθέσεις. Σε αυτήν ο οδηγός οδηγεί με ορισμένους περιορισμούς και έχει την υποχρέωση να συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο χρόνο οδήγησης (από 6 μήνες έως έναν χρόνο).

Παράδειγμα. Ο οδηγός το πρώτο εξάμηνο απαγορεύετε να οδηγεί βράδυ και σαββατοκύριακο (παρόρμηση παρέας, αλκοόλ, ναρκωτικά, υψηλός δείκτης τροχαίων ατυχημάτων μετά τις 12 το βράδυ). Αν κάνει συγκεκριμένες παραβάσεις όπως ζώνη ή ταχύτητα επιστρέφει σε προγενέστερο στάδιο.

Εξετάσεις για την πλήρη άδεια οδήγησης: Αφού ολοκληρώσει τη δοκιμαστική περίοδο ( θα θεσπιστεί κάποιος τρόπος απόδειξης), θα μπορεί να δώσει εξετάσεις για την απόκτηση κανονικής άδειας οδήγησης.

Οφέλη

Με ένα τέτοιο σύστημα, «φροντίζουμε» ο υποψήφιος οδηγός να αποκτήσει εμπειρία σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και κυρίως «συνηθίζει» να οδηγεί σωστά και συγκρατημένα αφού είναι κοινό μυστικό ότι ο τρόπος οδήγησης είναι συνήθεια που δύσκολα αλλάζει.

Επίλογος

Οι επαγγελματίες εκπαιδευτές οδήγησης θα πρέπει να σκεφθούν τον ρόλο που θα έχουν σε ένα τέτοιο σύστημα αλλά και πως την αλλαγή θα την κάνουν ευκαιρία. Σίγουρα είμαστε μακρυά από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος γιατί θέλει προετοιμασία αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα.

Θα πρέπει να υπάρξουν οι προδιαγραφές, ο τρόπος παρακολούθησης, η αποτελεσματικότητα του μέσω αξιολόγησης, εγχειρίδια ή σχολεία για τους συνοδούς,τροποποίηση αποφάσεων για την ηλικία, την ασφαλιστική κάλυψη,τις ποινές, τις υποτροπές και φυσικά ένα σύστημα παρακολούθησης.

Εκπαιδευτές οδήγησης μετατρέψτε τα προβλήματα και τις αλλαγές σε ευκαιρίες με στόχο την αναβάθμιση και την οδική ασφάλεια. Σκεφθείτε τον ρόλο σας σε αυτά που έρχονται, τεχνολογία, αυτόνομη οδήγηση, ψηφιακός έλεγχος,συνοδευόμενη οδήγηση, οχήματα χωρίς οδηγό.