Πιάνουμε κορυφή στην τιμή της βενζίνης

0
63

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών υγρών καυσίμων, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων) στην Ελλάδα παραμένει σε ανοδική τροχιά και είναι πλέον η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη.

Η ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφεται στην Ολλανδία με το λίτρο να κοστολογείται στα 1,66 ευρώ ενώ η Ελλάδα έρχεται δεύτερη με 1,64 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι 1,026 ευρώ το λίτρο , ενώ στην Ολλανδία φθάνει τα 1,056 ευρώ ανά λίτρο.

Στις τιμές αυτές δεν (μέση τιμή) δεν υπολογίζονται οι μεγάλες αποκλείσεις στις τιμές που καταγράφονται στη χώρα μας όπου στα νησιά οι τιμές εκτοξεύονται λόγω των μεταφορικών.

Στην ίδια θέση με τη χώρα μας βρίσκεται και η Δανία.

Στο ερώτημα πόσο κερδίζει το δημόσιο από τις πωλήσεις βενζίνης, η απάντηση είναι ενδεικτική: Οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, οι πρατηριούχοι και οι προμηθευτές καυσίμων υπολογίζεται πως κερδίζουν περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, μόνο για την βενζίνη, ενώ το Ελληνικό δημόσιο βάζει τα κρατικά ταμεία 2,6 με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος.

Χάρτης με τις τιμές βενζίνης ανά λίτρο
Τιμές βενζίνης ανά λίτρο με φόρους

 

 

Τιμές βενζίνης ανά 1000 λίτρα χωρίς φόρους και επιβαρύνσεις

Η έκθεση της επιτροπής