Το Υπουργείο μεταφορών με εγκύκλιο του παρατείνει την ισχύ των αδειών οδήγησης κατόχων άνω των 74 ετών.

Από την δημοσίευση και ισχύ της Υπουργικής Απόφασης παύει να εφαρμόζεται η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς για την ανανέωση άδειας οδήγησης κατόχων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, ως αυτή είχε θεσπιστεί με το άρθρο 65 του ν. 4530/2018 (Α’ 59) και είχε τροποποιηθεί με την ̟αρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 4599/2019 (A’ 40).

Εξαιρούνται όσοι εξ αυτών έχουν κριθεί απορριπτέοι σε δοκιμασία προσόντων και
συμπεριφοράς, για τους οποίους συνεχίζεται η διαδικασία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για να μπορέσει το Υπουργείο Μεταφορών αναστήσει την διαδικασία των εξετάσεων μέχρι την κατάργηση του νόμου παρατείνει την ισχύ των αδειών οδήγησης κατόχων άνω των 74 ετών για όσους υποβάλλουν αίτηση ανανέωσης από την 30η Αυγούστου 2018 έως και την 31η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2019

Για την παράταση αυτή θα χορηγείτε βεβαίωση από τις διευθύνσεις μεταφορών, όπως βεβαίωση θα χορηγείτε για τις άδειες οδήγησης που είχαν παραταθεί με προηγούμενες αποφάσεις αλλά με αίτηση και αντικατάσταση της προηγούμενης βεβαίωσης παράτασης.

Συνοπτικά

  1. Οι πρακτικές εξετάσεις κατόχων αδειών οδήγησης άνω των 74 αναστέλλονται με την ισχύ της υπουργικής απόφασης αλλά μόνο για όσους δίνουν πρώτη φορά
  2. Οι κομμένοι θα ξαναδώσουν εξετάσεις όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αν ανασταλεί ο νόμος θα πρέπει να βρεθεί λύση για όσους δεν έχουν επιτύχει.
  3. Όσοι καταθέτουν αιτήσεις ανανέωσης άδειας οδήγησης έως και την 31 Οκτωβρίου 2019 η ισχύς της άδειας οδήγησης τους θα παρατείνετε έως 31 Δεκεμβρίου 2019
  4. Για την παράταση θα εκδίδεται βεβαίωση ισχύος.
  5. Παράταση δικαιούνται και όσοι έχουν λάβει προηγούμενη παράταση και έχει λήξει αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση
  6. Προσοχή οι παρατάσεις δεν ισχύουν για οδήγηση στο εξωτερικό

Το Υπουργείο

Αλλαγή στον τρόπο ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης κατόχων άνω των 74 ετών σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών.

Η πρόθεση του Υπουργείου είναι, η ανανέωση να πραγματοποιείτε με ιατρικές εξετάσεις μόνο και όχι με πρακτικές εξετάσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι να υπάρξει η νομοθετική παρέμβαση θα υπάρξει έκδοση απόφασης που θα παρατείνει την ισχύ των διπλωμάτων της εν λόγω ηλικιακής κατηγορίας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Αυγούστου θα ανασταλεί για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών ο νόμος Σπίρτζη περί «Δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχήματος». Στο διάστημα του εξαμήνου θα επανέλθει σε ισχύ το παλαιό καθεστώς έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης.

Ο νόμος 4599/2019 θα επανεξεταστεί στο σύνολό του από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών, η οποία εντός έξι μηνών θα εισηγηθεί στον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, ετοιμάζοντας και τις απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για οικονομία χρόνου.

Άλλα βασικά σημεία του νόμου που θα επανεξεταστούν, αφορούν στην ασφάλιση των υποψηφίων οδηγών και τη διαδικασία καταγραφής των πρακτικών εξετάσεων με κάμερες και μικρόφωνα.

Απόφαση παράτασης οδηγών 74 και άνω