Μεταφορές BOLK

0
92

 ETSC                                                                                                                                  Ευρωπαικός Σύμβουλος Ασφάλειας Μεταφορών

 Η εταιρεία PRAISE                                                                                                    Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και τραυματισμών για την ασφάλεια των                    εργαζομένων

Μελέτη περίπτωσης: Μεταφορά Bolk

Το έργο της εταιρείας PRAISE του ETSC ασχολείται με την ασφάλεια της οδήγησης στην εργασία και την ασφάλεια  της οδήγησης προς στην εργασία. Στόχος του είναι να προωθήσει βέλτιστες πρακτικές προκειμένου οι εργοδότες να εξασφαλίζουν πρότυπα υψηλής οδικής ασφάλειας για τους υπαλλήλους τους.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Marco Koopman, οδηγός και Υπεύθυνος υλικών, για την ποιότητα της Πολιτικής του περιβάλλοντος, της υγείας και την ασφάλειας στο Bolk, συζητά τους κινδύνους της  οδηγικής προσέγγισης στην εργασία με SME.

Η Bolk είναι μια διεθνής εταιρεία μεταφορών με έδρα τις Κάτω Χώρες, με διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, την διανομή, την αποθήκευση και τις υλικοτεχνικές υπηρεσίες. Απασχολεί περίπου 300 άτομα και έχει περίπου 180 φορτηγά και 400 ρυμουλκούμενα. Η εταιρία Bolk διαθέτει δικό του γκαράζ με μηχανικούς που αναλαμβάνουν όλες τις εργασίες συντήρησης. Η Bolk κέρδισε το βραβείο PRAISE 2014 στην κατηγορία SΜΕ.

Πώς προσεγγίζετε τον οδικό κίνδυνο που σχετίζεται με την εργασία στο Bolk;

Ως διεθνής εταιρεία μεταφορών είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την καλύτερη ασφάλεια για όλους τους εργαζομένους και πάντα προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλύτερες ποιοτικές τεχνολογίες για τη βελτίωση της ασφάλειας. Η εφαρμογή προτύπων μέσω ενός συνεκτικού προγράμματος διαχείρισης κινδύνων μας βοήθησε να αποφύγουμε τις ασαφείς καταστάσεις και να παρέχουμε περισσότερες δομές για τους εργαζομένους που είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τις διαδικασίες της επιχείρησης και την κουλτούρα μας για την ασφάλεια. Η υιοθέτηση αυτών των προτύπων είναι σημαντική για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αλλά και για την προστιθέμενη αξία για τους πελάτες.

Το 2014 υιοθετήσαμε τα πρότυπα που ορίζονται στο πρότυπο ISO 9001. Ακολουθήσαμε αυτό το μοντέλο  με την έναρξη των εργασιών το 2015 ISO 14001 (σχετικά με το περιβάλλον) και OSHAS 180011 (Σειρά Αξιολόγησης της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία) όπου είναι σχετικά με την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων. Έχουμε επίσης εργαστεί για την εφαρμογή του κώδικα 95, ο οποίος ορίζει ότι κάθε οδηγός φορτηγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρακολουθεί κάθε πέντε χρόνια ένα μάθημα έτσι ώστε να διατηρεί έγκυρη την άδεια. Οι οδηγίες μας για την οδήγηση διανέμεται εντός της επιχείρησης χρησιμοποιώντας το δικό μας εκπαιδευτή. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το καλύτερο γιατί ο εκπαιδευτής γνωρίζει τους οδηγούς και τις εργασίες που κάνουν και μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει την προσωπική του κατάρτιση.

Οποιαδήποτε ατυχήματα ή τραυματισμοί που εμφανίζονται καταγράφονται σε μια φόρμα, η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συνέβη, με ένα συστηματικό τρόπο. Αυτό χρησιμεύει για τη διατήρηση ενός ρεκόρ, αλλά μας βοηθά επίσης να επινοήσουμε λύσεις για την πρόληψη  μελλοντικών  περιστατικών.

Τι είδους πρωτοβουλίες για την οδική ασφάλεια έχει ξεκινήσει η Bolk;

Στη Bolk εξετάζουμε πάντα νέες καινοτομίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της προσωπικής ασφάλειας. Έχουμε υλοποιήσει μια σειρά πρωτοβουλιών και προτύπων για τη βελτίωση της ασφάλειας των οδηγών και των οχημάτων μας. Όλα τα φορτηγά είναι εξοπλισμένα με συσκευή ανοιχτής ακρόασης και με ενσωματωμένο υπολογιστή για επικοινωνία και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Το 2011 ξεκινήσαμε να εγκαθιστούμε έναν μετρητή  του αλκοόλ (Dräger) στα φορτηγά μας, τα οποία ελέγχουν τον οδηγό για την κατανάλωση αλκοόλ μέσω συσκευής αναπνοής πριν ξεκινήσει το όχημα. Όλα τα φορτηγά μας το έχουν εγκαταστήσει αυτό από το 2011.

Όλα τα φορτηγά μας είναι εξοπλισμένα με ‘stand airco’. Όταν το όχημα είναι στάσιμο και ο κινητήρας δεν λειτουργεί, ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτή για να διατηρεί την καμπίνα δροσερή και άνετη κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπαυσης σε ζεστό καιρό. Από το 2012, όλα τα νέα φορτηγά είναι εξοπλισμένα με ACC και  τώρα αποτελεί πρότυπο για την εταιρεία μας όταν αγοράζουμε νέα φορτηγά. Έχουμε εγκαταστήσει συσκευές μέτρησης πίεσης ελαστικών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Το μηχάνημα έχει δύο αισθητήρες στο πάτωμα που οδηγούν τα φορτηγά. Μέσα σε 1 λεπτό δείχνει στον οδηγό την ακριβή πίεση όλων των ελαστικών στο φορτηγό και το ρυμουλκούμενο. Στη συνέχεια, μπορούν να γεμίσουν τα ελαστικά εάν είναι απαραίτητο.

Από το 2012, παρακολουθούμε όλους τους οδηγούς μας χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που λαμβάνουμε από τα φορτηγά μας και δίνουμε σε όλους τους οδηγούς μια μηνιαία ανάλυση βασισμένη στο στυλ οδήγησής τους. Αυτό συνδυάζεται με συμβουλές για τον τρόπο βελτίωσης της οδήγηση. Για παράδειγμα, δίνουμε συμβουλές σε θέματα όπως η χρήση του ACC cruise control, ή για τις επιπτώσεις της σκληρής πέδησης, ή τις υψηλές στροφές ανά λεπτό και τις μεγάλες  περιστροφές.

Το 2013 εγκαταστήσαμε μια συσκευή μέτρησης του ύψους του συνδυασμένου φορτηγού και ρυμουλκούμενου, το σύστημα έχει ακρίβεια έως 0,7 cm και επιτρέπει στους οδηγούς να διαπιστώσουν εάν το όχημα είναι υπερφορτωμένο. Κατασκευάσαμε επίσης μια γέφυρα που πηγαίνει πάνω από το όχημα και επιτρέπει στους οδηγούς να αφαιρούν πάγο και χιόνι από την οροφή πριν αφήσουν το όχημα στην αυλή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης στις εγκαταστάσεις είναι ένας χώρος για να ρυθμίσετε τους καθρέφτες με τον σωστό τρόπο έτσι ώστε οι οδηγοί να έχουν την καλύτερη ορατότητα. Οι κανόνες της εταιρείας μας απαγορεύουν επίσης τη χρήση πινάκων ταμπλό και παρόμοιου παρμπρίζ  αντικείμενα που μειώνουν την ορατότητα του οδηγού.

Έχετε στόχους για τη μείωση συγκρούσεων, συμβάντων ή ασφαλιστικών απαιτήσεων;

Μένουμε σε στενή επαφή με την ασφαλιστική εταιρεία μας και μιλάμε κάθε λίγους μήνες για τους οδηγούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους. Οι οδηγοί που έχουν προκαλέσει ζημιά στο όχημά τους θα ενημερωθούν σχετικά με το κόστος και συζητάμε μαζί τους τι θα μπορούσαν να κάνουν για να το αποτρέψουν.

Η συντήρηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια – ποιος είναι υπεύθυνος γι ‘αυτό στο Bolk;

Κάθε οδηγός είναι υπεύθυνος για το φορτηγό και το ρυμουλκούμενο που οδηγούν και πρέπει να τα ελέγξει πριν από την αναχώρηση σε κάθε ταξίδι. Τα φορτηγά και τα ρυμουλκούμενά μας υποβάλλονται σε υποχρεωτικούς ετήσιους ελέγχους στο γκαράζ μας και εμείς οι ίδιοι επίσης ελέγχουμε τα οχηματά μας μερικές φορές τον  χρόνο για λόγους συντήρησης.

Πιστεύετε ότι η κούραση είναι παράγοντας κινδύνου; Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η μεταφορά Bolk οι οδηγοί είναι ξεκούραστοι;

Κάθε μήνα ελέγχουμε όλους τους χρόνους οδήγησης και τυχόν σφάλματα του οδηγού που παραβιάζουν το νόμο. Έπειτα συζητάμε με τους οδηγούς τι μπορούν να κάνουν για να αποτρέψουν ξανά αυτά τα σφάλματα. Ο χρόνος ανάπαυσης είναι πολύ σημαντικός για εμάς και τους οδηγούς μας και θα οργανώνεται πάντα. Όπως προαναφέρθηκε, το σύστημα airco stand βοηθά στη μεγιστοποίηση της άνεσης των οδηγών κατά τις περιόδους ανάπαυσης.

Έχουν υπάρξει οικονομικές επιπτώσεις μετά τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη δική σας Εταιρία?

Στη Bolk, δεν διστάζουμε ποτέ να επενδύσουμε στην ασφάλεια και δεν διαθέτουμε περιορισμένο προϋπολογισμό για θέματα ασφάλειας. Η πολιτική της εταιρείας είναι να κοιτάζει πάντα προσεκτικά όταν είναι απαραίτητο να επενδύσει για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά είναι σαφώς ευεργετικό. Παραδείγματος χάριν, παρακολουθούμε τις συσκευές οδήγησης  των οδηγών μας μηνιαία. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομήσαμε μεγάλη κατανάλωση καυσίμου και μειώσαμε την φθορά των ελαστικών και τα έξοδα συντήρησης.

Η βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας οδήγησε σε μείωση της ζημίας του οχήματος, σύγκρουση ή σωματικές βλάβες στον οργανισμό σας;

Δεν διαθέτουμε πραγματικά δεδομένα για να αποδείξουμε ότι μειώνονται οι ζημίες και οι τραυματισμοί. Αν και  παρακολουθούμε τις συσκευές οδήγησης  είναι δύσκολο να πούμε ότι η μείωση οφείλεται σε συγκεκριμένη επένδυση. Ωστόσο,  γενικά, οι ζημιές και οι τραυματισμοί είναι πολύ λιγότερες.

Πώς είναι υπεύθυνη η ανάπτυξη και εφαρμογή διαδικασιών οδικής ασφάλειας και πρωτοβουλίες που έχουν καθοριστεί στην εταιρεία σας;

Εγώ ο Marco Koopman είμαι ο διευθυντής της  ποιότητας του περιβάλλοντος, της  υγείας και της ασφάλειας στη Bolk, και είμαι επίσης οδηγός και διαχειριστής υλικού. Ως εκ τούτου, είμαι υπεύθυνος για την εφαρμογή των προδιαγραφών ISO και των χαρακτηριστικών ασφαλείας και επίσης είμαι υπεύθυνος στο ότι θα διασφαλιστεί ότι οι οδηγοί θα έχουν τις σωστές οδηγίες και τον σωστό εξοπλισμό για την ατομική τους προστασίας που υποστηρίζεται σε αυτό το ρόλο από όσους βρίσκονται ψηλότερα στην αλυσίδα διαχείρισης.

Ο διευθυντής μας εργάζεται επίσης για το ISO και θέλει την καλύτερη ασφάλεια για όλους τους εργαζομένους. Αυτό περιλαμβάνεται στο δικό μας εγχειρίδιο και τους εταιρικούς κανόνες, τους οποίους γράψαμε μαζί για να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα ασφάλειας.

Ποια είναι τα σχέδια της Bolk Transport για το μέλλον;

Συνεχίζουμε να ανανεώνουμε το στόλο, αντικαθιστώντας παλιά φορτηγά κάθε χρόνο. Όλα τα νέα φορτηγά μας είναι εξοπλισμένα με χαρακτηριστικά ασφαλείας που περιλαμβάνουν προειδοποίηση απόκλισης από την λωρίδα κυκλοφορίας, ESC, ACC και AEB. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε  την κατάρτιση των οδηγών μας και να παρακολουθούμε την πρόοδο των συσκευών οδήγησης στα επόμενα χρόνια.

Συνεργάτες: FUNDACIONMAPFRE, Drager Foundation, DVR Deutscher Verkehrssicherheitsrat e.V.

http://etsc.eu/managing-road-risk-at-work-case-study-bolk-transport/