Τα επιβατικά οχήματα ανάλογα με την έγκριση τύπου του κατασκευαστή δικαιούνται να έλκουν ρυμουλκούμενο, το οποίο πρέπει να έχει άδεια κυκλοφορίας και άδεια έλξης για το όχημα που το έλκει.

Τι ισχύει για το ρυμουλκούμενο;

Κάθε ρυμουλκούμενο πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλούς κυκλοφορίας όπως αναφέρονται στον Κ.Ο.Κ. και να έχει σημείωμα προσάρτησης (άδεια κυκλοφορίας) για συγκεκριμένο όχημα που το έλκει.

 • Τηρείτε πάντα τις συστάσεις ρυμούλκησης
 • Η υπέρβαση του βάρους ρυμούλκησης που ορίζεται από τον κατασκευαστή της μπάρας ρυμούλκησης ή του κοτσαδόρου, είναι παράνομη.
 • Όλα τα τρέιλερ, ακόμα και αυτά που δεν διαθέτουν φρένα, πρέπει να έχουν προσαρτημένη πινακίδα που αναγράφει το μέγιστο μεικτό βάρος τους σε χιλιόγραμμα.
 • Το σημείωμα προσάρτησης το χορηγεί η αρμόδια διεύθυνση μεταφορών μετά από την κατάθεση δικαιολογητικών και έλεγχο.

Το σημείωμα προσάρτησης μπορώ να το αποκτήσω:

 1. Με αγορά καινούργιου τρέιλερ που έχει έγκριση τύπου (εκδίδεται σημείωμα προσάρτησης)
 2. Με εισαγωγή μεταχειρισμένου τρέιλερ από το εξωτερικό που είχε εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην χώρα αυτή (εκδίδεται σημείωμα προσάρτησης
 3. Με μεταβίβαση παλαιού τρέιλερ που έχει είδη σημείωμα προσάρτησης (εκδίδεται νέο σημείωμα προσάρτησης)
 4. Με μεταβίβαση ποσοστού παλαιού τρέιλερ (συνιδιοκτησία, εκδίδεται επιπλέον σημείωμα προσάρτησης)

Αφού αποκτήσω σημείωμα προσάρτησης για το όχημα που θα έλκει το ρυμουλκούμενο θα πρέπει να δηλώσω στην ασφάλεια μου ότι θα έλκω τρέιλερ για να το ασφαλίσει.

Η φόρτωση του τρέιλερ υπόκειται σε όλες τις διατάξεις ασφάλειας της φόρτωσης που διέπονται από την νομοθεσία.

Με τι δίπλωμα οδηγώ όχημα με τρέιλερ;

Υπάρχουν 3 κατηγοριοποιήσεις για την οδήγηση τρέιλερ ανάλογα με το μικτό βάρος του τρέιλερ και το συνολικό βάρος του συρμού.

 1. Τρέιλερ έως 750 κιλά μικτό βάρος, το οδηγούμε με δίπλωμα Β κατηγορίας
 2. Τρέιλερ πάνω από 750 κιλά μικτό βάρος και σύνολο συρμού έως 4.250 κιλά, το οδηγούμε με δίπλωμα κατηγορίας Β με κωδικό 96. Το δίπλωμα αυτό το αποκτούμε χωρίς θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις, μόνο με μαθήματα σε σχολή οδηγών.
 3. Τρέιλερ πάνω από 750 κιλά μικτό βάρος και σύνολο συρμού πάνω από 4.250 κιλά, το οδηγούμε με δίπλωμα κατηγορίας ΒΕ. Το δίπλωμα αυτό το αποκτούμε με πρακτικές εξετάσεις ή αν έχουμε ή αποκτήσουμε οποιαδήποτε κατηγορία Ε (CE ή DE), το αποκτούμε και αυτό χωρίς εξετάσεις.

Η οδήγηση οχήματος με τρέιλερ.

Γιατί τα τρέιλερ κινούνται με ελιγμούς, παρεκκλίνουν της γραμμής πορείας ή κινούνται οφιοειδώς;

Εάν έχετε οδηγήσει πίσω από τροχόσπιτο, θα έχετε ενδεχομένως παρατηρήσει αυτό να κινείται περιοδικά με ελιγμούς, να παρεκκλίνει της πορείας του ή να κινείται οφιοειδώς. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί μέρος της ρυμούλκησης. Δεν είναι όμως έτσι.

Εάν φορτώσετε σωστά το τρέιλερ, έτσι ώστε το μπροστινό του τμήμα να είναι ελαφρώς βαρύτερο από το πίσω, θα έχετε εξαλείψει όλες σχεδόν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά τη ρυμούλκηση ενός τρέιλερ.

Οι τρεις νόμοι της φυσικής για τη ρυμούλκηση

 • Όταν ένα τρέιλερ στρίβει, αυτό είναι φυσικό να επιδιώκει να περιστραφεί γύρω από το δικό του κέντρο βάρους.
 • Μπορείτε να μειώσετε την οφιοειδή κίνηση του τρέιλερ θέτοντας το κέντρο βάρους όσο πιο μπροστά γίνεται στον συνδυασμό οχήματος και τρέιλερ.
 • Η αλλαγή θέσης του κέντρου βάρους τροποποιεί τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς του τρέιλερ.

Η φυσική της επιτυχημένης ρυμούλκησης

Το μυστικό της επιτυχημένης ρυμούλκησης είναι ο εντοπισμός θέσης του κέντρου βάρους του τρέιλερ.

 • Το κέντρο βάρους είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό κατά τη ρυμούλκηση γιατί ένα όχημα ή ένα τρέιλερ επιδιώκει, σύμφωνα με τους κανόνες της φυσικής, να περιστραφεί γύρω από το δικό του κέντρο βάρους. Ενεργεί σαν ένα είδος άρθρωσης, και το σημείο που βρίσκεται αυτή η άρθρωση παίζει σημαντικό ρόλο στη ρυμούλκηση.
 • Όταν ρυμουλκείτε ένα τρέιλερ, το κέντρο βάρους του πρέπει να βρίσκεται πιο μπροστά από τους τροχούς του τρέιλερ, προκειμένου το τρέιλερ να ακολουθεί αυτό πιστά από πίσω.
 • Όταν το κέντρο βάρους βρίσκεται μπροστά από τους τροχούς του τρέιλερ (κατά 10-20cm είναι το ιδανικό), το τρέιλερ μπορεί να ρυμουλκείτε με ασφάλεια σε ευθεία γραμμή, αλλά και να στρίβει με ασφάλεια.
 • Εάν το κέντρο βάρους βρίσκεται πολύ πιο μπροστά, το τρέιλερ δεν μπορεί να στρίψει με ευκολία και ο οδηγός να αισθάνεται ότι το όχημά του υπερστρέφει.

Πώς υπολογίζουμε το κέντρο βάρους

Πρέπει να γνωρίζετε το μεικτό βάρος του τρέιλερ (χρησιμοποιήστε γεφυροπλάστιγγα), την απόσταση από το άξονα έως τον κοτσαδόρο (μήκος της ράβδου έλξης), και το κάθετο βάρος στον κοτσαδόρο (γεφυροπλάστιγγα).

Στη συνέχεια: Θέση κέντρου βάρους = (σε cm μπροστά από τον άξονα του τρέιλερ) κάθετο βάρος στον κοτσαδόρο σε kg x μήκος της ράβδου έλξης σε cm επί το μεικτό βάρος του τρέιλερ σε kg.

Πώς θα φορτώνετε και θα οδηγείτε ένα τρέιλερ

Σας παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να φορτώνετε και να οδηγείτε με τρέιλερ

Πώς θα φορτώνετε ένα τρέιλερ

 • Διαβάζετε πάντα το εγχειρίδιο κατόχου για να βεβαιώνεστε για το μέγιστο βάρος ρυμούλκησης του οχήματος σας.
 • Βεβαιώνεστε ότι το κέντρο βάρους βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του τρέιλερ, κατά κανόνα γύρω στα 10-20cm μπροστά από τον άξονα του τρέιλερ. Μπορείτε να βεβαιωθείτε γι’ αυτό τοποθετώντας λίγο περισσότερο βάρος στο μπροστινό τμήμα του τρέιλερ σε σχέση με το πίσω τμήμα.
 • Ρυθμίστε τον κοτσαδόρο έτσι ώστε το τρέιλερ να είναι σε οριζόντια θέση, ή ελαφρώς πιο χαμηλό μπροστά, αλλά ποτέ πιο χαμηλό πίσω.
 • Ελέγξτε το μέγιστο μεικτό βάρος του τρέιλερ. Αυτό πρέπει να αναγράφεται ευδιάκριτα σε μια προσαρτημένη στο τρέιλερ πινακίδα.
 • Ασφαλίστε τα φορτία με τους ιμάντες πρόσδεσης του τρέιλερ.
 • Φορτώστε το τρέιλερ με προσοχή, τόσο από πλευρά σε πλευρά όσο και εμπρός – πίσω.
 • Ρυθμίστε την πίεση στα ελαστικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για φορτωμένο όχημα

Πώς οδηγείτε ρυμουλκώντας ένα τρέιλερ

 • Προβλέπετε τα ενδεχόμενα σημεία στάσης και φρενάρετε έγκαιρα.
 • Αφήνετε ένα ελάχιστο περιθώριο τεσσάρων δευτερολέπτων ανάμεσα στο όχημα που οδηγείτε και το όχημα που προηγείται.
 • Αφήνετε πάντα αρκετό χώρο για την εκτέλεση ελιγμών.
 •  Στις μέρες με υψηλή θερμοκρασία, έχετε πάντα υπόψη σας το ενδεχόμενο υπερθέρμανση του κινητήρα με μακριές ανηφορικές διαδρομές.
 • Η εμπλοκή χαμηλότερης ταχύτητας θα διατηρεί τον κινητήρα σας πιο κρύο.

Εντοπισμός και αντιμετώπιση προβλημάτων

 • Κύλιση με ελιγμούς

Μεταφέρετε το κέντρο βάρους του τρέιλερ πιο μπροστά, μειώστε το βάρος του τρέιλερ, αυξήστε την πίεση των ελαστικών του οχήματος και του τρέιλερ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, τοποθετήστε έναν αποσβεστήρα ταλλαντώσεων ως προς τον κατακόρυφο άξονα, μειώστε ταχύτητα. f

 • Φαινόμενα υπερστροφής

Μεταφέρετε το κέντρο βάρους του τρέιλερ προς τα εμπρός και πλησιέστερα προς το όχημα.

 • Φαινόμενο αναδίπλωσης κατά την εκτέλεση ελιγμών

Αυξήστε την πίεση των ελαστικών του οχήματος, μειώστε το βάρος του τρέιλερ.

 

Τρέιλερ και φρένα

 • Έλεγχος φρένων

Ανεξάρτητα από το τύπου του τρέιλερ που έχετε να ρυμουλκήσετε, είναι σημαντικό να ελέγξετε τη συνολική λειτουργία πέδησης του συνδυασμού οχήματος-τρέιλερ το συντομότερο δυνατό. Βεβαιωθείτε ότι ο έλεγχος αυτός διενεργείται υπό ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους υπόλοιπους χρήστες του οδοστρώματος. Ακόμα και ένα ελάχιστο ελάττωμα στα φρένα του τρέιλερ μπορεί να επηρεάσει δραστικά στο συνολικό αποτέλεσμα πέδησης του συνδυασμού. Ο έλεγχος πέδησης του συνδυασμού είναι επίσης αναγκαίος καθώς η ανεπιτυχής πέδησης του τρέιλερ μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων που θα επιδράσουν στο όχημα κατά τη διάρκεια της πέδησης.

 • Υπερβολική χρήση φρένων

Αποφεύγετε την απότομη χρήση φρένων καθώς αυτή μπορεί να προκαλέσει υποφόρτωση του κοτσαδόρου, ενώ σε βρεγμένο ή ολισθηρό οδόστρωμα να προκαλέσει εμπλοκή των μπροστινών τροχών του οχήματος. Παρά το ότι το σύστημα ABS μπορεί να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο, η ήπια εφαρμογή δύναμης στο πεντάλ φρένων είναι πάντα προτιμότερη. Εάν το όχημά σας δεν διαθέτει σύστημα ABS, συστήνουμε το σταδιακό πάτημα του πεντάλ φρένων (χαϊδεύοντας το πεντάλ με το πόδι σας).

 • Ασφαλέστερο φρενάρισμα με τρέιλερ που διαθέτει φρένα

Τα τρέιλερ που διαθέτουν φρένα είναι κατά κανόνα πιο ευσταθή από αυτά που δεν διαθέτουν φρένα. Όμως, η πέδηση μπορεί να επιτείνει ακόμα και ένα μικρής έκτασης φαινόμενο αστάθειας.

Προκειμένου να διασφαλίζετε την ασφαλή πέδηση σε ένα τρέιλερ που διαθέτει φρένα, βεβαιώνεστε ότι:

 • Φρενάρετε πάντα ενώ κινείστε σε ευθεία γραμμή, για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερο έλεγχο.
 • Αφήνετε μια λογική απόσταση ανάμεσα στο όχημα που οδηγείτε και το όχημα που προηγείται.
 • Λαμβάνετε υπόψη το φορτίο που ρυμουλκείτε και οδηγείτε ανάλογα.

Κοτσαδόροι

 • Ο στάνταρ κοτσαδόρος με μπίλια ρυμούλκησης 50mm είναι κατάλληλος για ρυμούλκηση σε άσφαλτο ενός τρέιλερ με μέγιστο μεικτό βάρος έως 3,500kg.
 • Τα τρέιλερ με μέγιστο μεικτό βάρος μεγαλύτερο των 3,500kg πρέπει να έχουν χούφτα σχήματος δακτυλίου και κλειστού κυκλώματος διπλά φρένα, μια ειδική τροποποίηση του τρέιλερ.
 • Αφήνετε μια λογική απόσταση πέδησης και εφαρμόζετε σταδιακή πίεση στο πεντάλ φρένων όταν το όχημα δεν διαθέτει σύστημα ABS.

Οδήγηση με όπισθεν

 • -Ξεκινήστε την πορεία με όπισθεν έχοντας το όχημα και το τρέιλερ στην ίδια ευθεία γραμμή.
 • -Αρχίστε να κινείστε με όπισθεν στρέφοντας το όχημα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιθυμείτε να στρίψει το τρέιλερ.
  Καθώς το πίσω τμήμα του οχήματος απομακρύνεται από την κατεύθυνση στην οποία επιθυμείτε να κινηθεί το τρέιλερ, το πίσω τμήμα του τρέιλερ θα στρίβει προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.
 • -Όμως, μην το παρακάνετε γιατί έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να απωλέσετε την κατευθυντικότητα του οχήματος.
 • -Όταν το τρέιλερ αρχίσει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, περιστρέψτε ανάποδα το τιμόνι του οχήματος και ακολουθείστε το τρέιλερ στην καμπύλη του τροχιά, και τέλος ευθυγραμμίστε το όχημα στο τρέιλερ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
 • -Σημειώστε ότι κατά κανόνα, τα μακριά πλαίσια σε σχέση με το μεταξόνιο του οχήματος που τα ρυμουλκεί είναι ευκολότερα στο χειρισμό τους κατά την κίνηση με όπισθεν, σε αντίθεση με τα κοντά.

Φωτισμός

 • Πριν ξεκινήσετε τη ρυμούλκηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει τα φωτιστικά σώματα στο τρέιλερ, ότι αυτά λειτουργούν σωστά και επίσης ότι συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς.
 • Κατ’ ελάχιστο, θα πρέπει να διαθέτετε δύο αποδοτικά φωτιστικά σώματα σήμανσης και πέδησης, φώτα αλλαγής πορείας, φωτισμένη πινακίδα κυκλοφορίας και δύο κόκκινα ανακλαστικά τρίγωνα στην ουρά του τρέιλερ.
 • Βεβαιώνεστε ότι το τρέιλερ που ρυμουλκείτε διαθέτει τουλάχιστον ένα κόκκινου φωτισμού φωτιστικό σώμα ομίχλης στο πίσω μέρος (κάτι που ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσετε εάν το τρέιλερ έχει κατασκευαστεί πριν από τις 31 Μαρτίου 1980).
 • Πρόσθετα φωτιστικά σώματα ενδέχεται να απαιτούνται για μεγαλύτερων διαστάσεων τρέιλερ, όπως επίσης για τα τροχόσπιτα ή για τρέιλερ που μεταφέρουν άλογα.

Η Thessdrive χορηγεί διπλώματα για Β96 και ΒΕ κατηγορία και πραγματοποιεί σεμινάρια οδήγησης για τρέιλερ όπως και σεμινάρια αμυντικής οδήγησης.

Επικοινωνήστε μαζί μας για πληροφορίες