Με δελτίο τύπου το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα τουριστικά λεωφορεία κατά 50 %.

Το θέμα αφορά και τις σχολές οδηγών οι οποίες έχουν πληγεί τα τελευταία τρία (3) χρόνια με ανεπανόρθωτο τρόπο και θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και αυτές στην διάταξη αυτή. Σημειώνουμε ότι τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων των σχολών οδηγών πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ως ιδιωτικής χρήσης και είναι τουλάχιστον για τα φορτηγά και τα λεωφορεία αρκετά ακριβά.

Πολλοί εκπαιδευτές οδηγών κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους αδυνατώντας να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας που η προθεσμία τους λήγει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Οι σχολές οδηγών δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν και την επιδότηση – δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής γιατί το 2019 δούλεψαν στην ουσία τέσσερις μήνες.

Το ερώτημα είναι αν τα σκέφτεται κανένας αυτά και κάνει τουλάχιστον προσπάθεια τόσο για το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής (έχει χαθεί η ευκαιρία) όσο και για τα τέλη κυκλοφορίας.

Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Μειώνονται τα τέλη κυκλοφορίας για τα τουριστικά λεωφορεία

Η Κυβέρνηση, θέλοντας να στηρίξει τον κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στον τουρισμό, προχωρά σε γενναία μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2021.

Αναλυτικά:

α) για την Α΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων έως 40 θέσεων), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 430 ευρώ σε 215 ευρώ.

β) για τη Β΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων 41 θέσεων και άνω), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 595 ευρώ σε 300 ευρώ.

Επίσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία καταργείται η προϋπόθεση της υπαγωγής των βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία σε καθεστώς τμηματικής καταβολής.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται επιβεβλημένη, λόγω των πρακτικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την έκδοση και εξόφληση των οικείων χρηματικών ενταλμάτων, αλλά και για να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.