Τα κράτη-μέλη της ΕΕ επανεκκινούν την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας

Στις 20 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεκκίνησε επίσημα την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας (European Road Safety Charter), τη μεγαλύτερη πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, υποστηρίζοντας το όραμα μηδενικών απωλειών (‘Vision Zero’) για τη μείωση στο ελάχιστο των θανάτων σε τροχαίες συγκρούσεις έως το 2050. Για περαιτέρω ευαισθητοποίηση και εντονότερη παρουσία της σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η DG MOVE θα συνεργαστεί εντατικά με ένα δίκτυο Εθνικών Συντονιστών (National Relays) στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του προς τους Εθνικούς Συντονιστές κατά την τελετή έναρξης, ο Matthew Baldwin, Ευρωπαίος Συντονιστής για την Οδική Ασφάλεια και Βιώσιμη Κινητικότητα, περιέγραψε τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η Χάρτα κατά τα τελευταία χρόνια και τον τρόπο με τον οποίον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε νέα και ισχυρότερη στρατηγική για την υποστήριξη των Εθνικών Συντονιστών κατά την επανεκκίνηση της Χάρτας. Ο κύριος Baldwin είναι πεπεισμένος ότι οι Εθνικοί Συντονιστές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προώθηση της Χάρτας σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με κύριους στόχους την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την κινητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Μετά την εναρκτήρια ομιλία, οι εκπρόσωποι των Εθνικών Συντονιστών αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την επανασύνδεση μεταξύ υπαρχόντων μελών, καθώς και την ενθάρρυνση νέων ενδιαφερόμενων μερών να εγγραφούν στην Χάρτα. Οι Εθνικοί Συντονιστές παρακολούθησαν επίσης μερικές εμπνευσμένες παρουσιάσεις από το Ισπανικό Ίδρυμα MAPFRE και το Ελληνικό Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ‘Πάνος Μυλωνάς’. Οι παρουσιάσεις αφορούσαν δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από τους ανωτέρω Συντονιστές οι οποίοι μοιράστηκαν ιδέες για μελλοντική συνεργασία με τα Μέλη της Χάρτας και την ευρύτερη Κοινωνία των Πολιτών.

Το δίκτυο των Εθνικών Συντονιστών και το γραφείο υποστήριξης της ΕΧΟΑ θα παρέχουν πρόσβαση σε επαγγελματίες Οδικής Ασφάλειας ή επικοινωνίας για να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Μαζί, τα Μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις προσπάθειές τους για την επέκταση και την ενίσχυση των δυνατοτήτων αυτής της κοινότητας Οδικής Ασφάλειας προς έναν κοινό στόχο – η δέσμευσή σας μπορεί να σώσει ζωές στους δρόμους της Ευρώπης.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο και να αρχίσετε να συνεργάζεστε με τον Εθνικό Συντονιστή σας κάντε κλικ εδώ